Nikolaus Smiterlov II

Nikolaus Smiterlow den andre föddes cirka 1463 i Greifswald, Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland. Hans pappa var borgmästare i Greifswald och hette också Nikolaus Smiterlov (1437-1485). Hans mamma hette Katharina Nikolausdotter Lotze (1441-1463).

Familjen umgicks i de högre samhällsklasserna i Greifswald och Nikolaus fick en mycket bra utbildning tack vare sin pappas kontakter med universitetet. Han hade också fördel av att han var barnbarn till den inflytelserika Nikolaus Lotze (1410-14xx).

När det utbröt oroligheter i Stralsund 1483 reste Nikolaus dit tillsammans med sin pappa. Där introducerades han till flera inflytelserika familjer. Han träffade även Gesa von Lübeck som han senare gifte sig med 1498. Trots oroligheterna fattade Nikolaus tycke för både staden och Gesa von Lübeck så efter pappans död 1485 flyttade han till Stralsund och var då verksam som köpman.

Nikolaus uppväxt var fylld av politiska oroligheter i regionen där både hans pappa och morfar blev inblandade. Påverkad av detta utvecklade han en mycket god förmåga att lösa konflikter genom förhandling och diplomati istället för krig och våld.

Rådsherre, borgmästare, förhandlare

Nikolaus II blev rådsherre i Stralsund 1507 och var högt uppskattad för sin diplomatiska förmåga. 1516 valdes han till borgmästare. När det uppstod en konflikt mellan Hertig Bogislaw X av Pommern och staden Stralsund lyckades Nikolaus framgångsrikt medla fram en lösning. Bogislaw X fick då stort förtroende för Nikolaus och 1523 bad han honom följa med till Nürnberg där Bogislaw ansökte om att Pommern skulle befrias från Brandenburgs styre.

På vägen tillbaka lyssnade Bogislaw och Nikolaus på en predikan av Martin Luther i Wittenberg. Nikolaus blev mycket berörd och var därefter en öppen anhängare av den nya reformerade kyrkoläran. Hans son Christian kom senare att studera i Wittenberg.

Representant i Hansakonflikten

Nikolaus II var även Stralsunds representant i Hansans konflikt med den danske kungen Christian II. Konflikten varade mellan 1520 och 1524 och fick sin upplösning efter att Christian II avsatts 1523 och ersatts med kung Fredrik I.

När Gustav Vasa höll riksdag i Jönköping sommaren 1524 var Nikolaus där som sändebud från Stralsund. Han var även med på mötet i Malmö mellan Gustav Vasa och Danmarks kung Fredrik I den 1 september 1524 . Mötet kallas Malmö recess och blev det formella slutet på Gustav Vasas befrielsekrig mot Danmark.

Politiker och reformator

Nikolaus var den förste som antog den lutherska läran i rådet i Stralsund. Efter Hansakonfliktens slut ägnade han mycket kraft åt att stödja reformatorn Christian Ketelhodt i hans arbete att införa läran i staden.

Två rådmän vid samma tid var Roloff Möller och Christoph Lorbeer. Även de var anhängare av den Lutherska läran och stödde reformationen. Den 10 april 1525 valdes de gemensamt till borgmästare i Stralsund och ersatte därmed Nikolaus. Styret av staden blev nu mer korrupt och framför allt Roloff använde ämbetet för att gagna sig själv. Nikolaus gick då i frivillig ”exil” till Greifswald. Där bodde han hos sin brorsdotter Anna Katharina som var gift med Nikolaus Sastrow. Nikolaus II ägnade dagarna åt att undervisa deras söner Johannes och Bartholomäus.

I Stralsund växte samtidigt missnöjet och Roloff Möller tvingades 1527 lämna både sin tjänst och Stralsund. Nikolaus återvände då till staden och tjänsten som borgmästare.

Konflikten med Wullenwewer

Nikolaus II kom åter i blåsväder under 1534. Han avsattes av Lübecks borgmästare Jürgen Wullenwever (1488-1537) för att han gått emot Wullenwewers planer på att expandera och bland annat ta över mer av handeln från Danmark.

Nikolaus II sattes i fängelse av Wullenwever men erbjöds att bli frigiven mot att han avgick som borgmästare och samtidigt erkände att hans agerande hade gått emot Stralsunds intressen. Nicholas vägrade länge men gav tillslut med sig och frigavs 1535 på initiativ av hertig Philipp I.

Wullenwewers expansionsplaner hade inte gått så bra och han avsattes 1535 samma år som Nicholas frigavs. Han hade dessutom kommit i onåd hos ärkebiskopen av Bremen och tillfångatogs, fänglsades, torterades och slutligen avrättades i Wolfenbüttel 1537.

Efter Wullenwewers död 1537 utnämndes Nicholas II åter till borgmästare i Stralsund och erkännandet han tidigare skrivit under i fängelset förstördes. Han förblev borgmästare till sin död den 25 juli 1539.

Familjen

Nikolaus II och Gesa von Lübeck gifte sig 1498. Gesa var dotter till Bertram von Lübeck och hans andra hustru Agnes Budde. Bertram var borgare och rådman i Stralsund.

Familjen Lübeck var en förmögen patricierfamilj med anor från 1100-talet i Greifswald där de haft ett flertal positioner som rådsherrar och borgmästare. Den största delen av familjens förmögenhet följde med Gesa in i äktenskapet med Nikolaus.

Nikolaus II och Gesa fick tre eller fyra döttrar och fyra söner. Georg (Jürgen) Smiterlow, blev även han borgmästare i Stralsund från 1559 till 1571. Johannes blev köpman och hamnade i Visby.

Nikolaus och Gesas barn

  • Brigitte Hasert (1499)
  • Nikolaus Nikolausson (ca 1500)
  • Dorothea Schwarz I
  • Bertram I
  • Barbara Nicolausdotter (1504)
  • Katarina Nikolausdotter
  • Johannes (1518)
  • Georg/Jürgen (1521)

Läs mer

Om familjen Smiterlow från Stralsund och hur vi är släkt.
Köpmannen Johannes Smiterlow (1518-1549)
Borgmästaren Georg/Jörgen Smiterlow (1521-1571)
Hamnfogden Jörgen Schmitterlow (1545-1620)
Emilia Fredrikas tidslinje (1520-2023)

Källor