En Qvinna tvättar vid ljus av Pehr Hilleström
En Qvinna tvättar vid ljus av Pehr Hilleström

Oluf Jeronimusson – 1640 -17xx

Oluf föddes i trakterna kring Visby runt 1640. Han är den äldsta släktingen vi känner till och det finns bara några få spår från Oluf och hans bröder.

Vi vet att den 12 februari 1683 utfärdades ett köpebrev av Nils, Norbys i Hejdeby, där han säljer halva Stora Hulte i Endre ting med 6 marklej jord till Olof Jeronimusson för 70 daler. Olof hade då bott några år på Stora Hulte. Kanske ägde han redan den andra hälften.

Vi vet också att Oluf hade en son som hette Ramsus Olofsson och det är med honom historien fortsätter.

Om Olufs bröder Albrecht och Jörgen

Albrecht

Oluf hade en bror som hette Albrecht Hieronimisson. Den 23 februari 1662 köpte han Stora Hästnäs gård i Visby socken för 80 daler. I köpet ingick även en medeltida farmannagård. Det betyder att ägaren ibland reste iväg som köpman.

Albrechts farmannagård som köptes 1662
Albrechts farmannagård som köptes 1662

Albrechts äldsta son hette Jeronirtius Albrechtson och Oluf var gudfar när han döptes den 30 november, 1664. Det sägs att Albrecht fortfarande levde på 1690-talet.

Jörgen

På 1670-talet i Visby fanns även en Jörgen Jeronimijson som var gift med Margaretha Madtzdotter. Förmodligen var han bror till Oluf och Albrecht.

Bröderna Jeronimusson tycks ha varit rätt förmögna. Förmodligen var de söner till någon företagare. Kanske en av dem tog över faderns rörelse och de andra fick ut sitt arv i pengar. Både Oluf och Albrecht hade i alla fall råd att investera i större jordbruksfastigheter.