Hilma Hagwall (1865-1950)
Hilma Edström född Hagwall (1865-1950)

Hilma Edström född Hagwall

Hilma föddes den 10 april 1865 på Stora Badstugatan 45 i Klara församling, Stockholm. Efter föräldrarnas bortgång bodde Hilma tillsammans med sina syskon på flera olika adresser i Västervik. Hon utbildade sig till lärarinna. På hösten 1889 flyttade hon med sin bror Pehr till Skål, Alster, några kilometer öster om Karlstad.

Förmodligen träffade hon under den här tiden sin blivande man fotografen Albert Fredrik Edström (1864-1924). En spännande person som kom till Alster 1890 efter att ha varit ett år i Sydamerika.

Hilma och Albert gifte sig den 25 juli 1903. Albert drev en fotoateljé på Fredsgatan 13 där paret också bodde. De flyttade 1906 till Väröbacka i Halland som ligger ungefär en mil norr om Varberg. Det är oklart om Albert fortsatte som fotograf. Han står efter flytten till Varberg som handlande och vinhandlare. Hilma och Albert fick inga barn.

Albert var en skicklig porträttfotograf. Här är några exempel på bilder av numer okända kunder. Klicka på bilderna för att förstora dem.

Albert dog den 12 juni 1924 i Norrvära, Väröbacka. Hilma bodde kvar i Väröbacka i fem fem år till men flyttade 1929 in till Varberg. I ett brev till sin bror Emil kan vi läsa om när hennes lägenhet där renoverades.

Brev till Emil den 10 juli 1932

Vid min hemkomst hade mitt värdfolk berett mig flera överraskningar. Först o främst var allt fixt o klart med värmeledningen så när som på målning av densamma. Så hade jag fått W.C. med tvättställ o kallt och varmt vatten; vidare hade jag fått vattenledning o slask i köket och det tyckte jag var det bästa av allt, ty det var rätt besvärligt att springa ut på vinden och hämta samt tömma.

Hilma fick ett långt liv och dog 85 år gammal den 6 maj 1950.

Kort om Albert Edström

Albert Edström

Albert Fredrik Edström föddes i Örebro den 18 augusti 1864. Hans pappa hette Johan Fredrik Edström och var farbikör och handlande. Mamma hette Augusta Larsson.

Enligt fotografregistret var han ett år Sydamerika mellan 1889 och 1890. Kanske hade han mönstrat på något fraktfartyg.

Albert arbetade som fotograf i Stockholm runt förra sekelskiftet och hade ateljé på Fredsgatan 13 (3). 1906 flyttade han och Hilma till Varberg. Förmodligen slutade han arbeta som fotograf i samband med det. Från den tiden står Alfred istället som handlanden och vinhandlare. Alfred dog den 12 juni 1924 i Väröbacka strax norr om Varberg.

Här är ett foto där Hilma matar höns.
Hilma Edström matar höns
Hilma matar höns
Mer om Hilmas syskon

Om du vill veta mer om Hilmas syskon ska du gå till menyn “Johan Petter” i sidfoten. Det är Hilmas pappa och i undermenyn listas Hilma och alla hennes syskon.