Emil Hagwall

Emil Hagwall

Emil Hagwall var född i Sundsvall, blev student i Västervik 1889 och avlade 1896 teol. examen i Lund samt tre år senare folkskollärarexamen i Linköping. Emil var född i Sundsvall. Emil gifte sig 1900 med Ellen Matilda Rosén, född 30 april 1872 i Toverum i södra Tjust, död i Gamleby 20 april 1940. Han valdes 1903 till komminister i Virserum, blev 1918 kyrkoherde i Gamleby och 1928 kontraktsprost i Södra Tjust. Under många år var han inspektor för Västerviks gamla läroverk.

Inom Kyrkosångens vänner i Linköpings stift var han på sin tid en av de mer aktiva medlemmarna och mångårig kassör. Han var en begåvad matematiker och en stor blomstervän, vilken som amatörträdgårdsmästare hade stort anseende på bygden.

Ett minne av kontraktsprosten

Källa: Clas Hagwall

Följande lilla berättelse återger ett vittnesbörd om hur kontraktsprosten Emil Hagwall blev ihågkommen av en invånare i kontraktet.

Häromåret var jag ute i en liten båt på Syrsanviken utanför Blå Kusten norr om Västervik. Vi var tre äldre män som låg ute i det vackra junivädret för att fiska strömming. Mitt sällskap var Lennart och Arnold, båda bosatta i Ukna och i sjuttioårsåldern.

Samtalet handlade om lite av varje. Arnold undrade lite försiktigt om inte Hagwall var ett ganska ovanligt namn. Jo, släkten är inte värst stor, sade jag. Då kanske du är släkt med Emil Hagwall, som var kontraktsprost hos oss, frågade Arnold. Visst, sade jag, det var en bror till min farfar!

Jag minns honom från min första skoltid i Ukna, sade Arnold. Han kom på inspektion till skolan, och vi barn blev förhörda om våra kunskaper inför honom...

Vidare berättade Arnold att hans mor hade varit behjälplig vid olika tillställningar i prostgården i Gamleby, bistått med servering och andra sysslor i sammanhanget. Både Arnold och hans mor mindes prosten Emil som en vänlig man och omtyckt av många.

Strömmingen gick till i stora mängder den gången, och jag tyckte det var en upplevelse att sitta där i båten med en man som faktiskt träffat min farfars bror - och hade gott att säga om honom.

Emil gick i pension 1943 och fick följande rader som en hälsning av sin syster Dika.

Sänder dig nu mina varmaste lyckönskningar till födelsedagen, den sista som prost i Gamleby. Har i tidningen sett, att du skall sluta nästa april. Undrar så mycket, hur du då skall ha det. Om du flyttar tillsammans med Märtha eller bor ensam. (Brev 13 maj 1943)


Källa: Wilhelm Hagwall och Magnus Hagwall+

Tillbaka


Född:14 maj 1871
Död:26 nov 1957
 
Fader:
Johan Petter Hagvall
 
Moder:
Fredrika Wiman
 
Gift med:
Ellen Rosén
 
Barn:
Erik1901
Märta1902
Gunnar1906
Erik och Märta Hagwall m fl

Erik Hagwall

Erik var född i Rejmyre, Skedevi socken i Östergötland. Han dog i Lidingö 2 oktober 1991.

Ett sammanträffande

Källa: Clas Hagwall

Jag är var under tio år bosatt i byn Storsjö en stor del av året och tog en dag kontakt med en grannbonde för att köpa fiskekort. Hustrun på gården kände då igen mitt namn och kom ihåg att hon hyrt ut en stuga på sina ägor till någon som hette Hagwall.

När jag sedermera träffade Ingrid Berggren, John Hagwalls sondotter som bor i Västervik, satt vi och tittade i hennes mors fotografialbum. Där upptäckte jag bilden ovan med texten: "En gång i maj 1971 vid Hula, Storsjö tillsammans med Erik, Märta och Gunnar Hagwall".

På bilden syns Erik och Märta utanfor stugan tillsammans med uthyrarna. Ett märkligt sammanträffande tyckte jag, att min fars kusiner hyrt stuga i samma trakt där jag 20 år senare skulle ha ett hus - och i det kontrakt där Emil Hagwall var prost för ett halvsekel sedan!

Källa: Wilhelm Hagwall och Magnus Hagwall+

Tillbaka


Född:16 jan 1901
Död:10 aug 1987
 
Fader:
Emil Hagwall
 
Moder:
Ellen Rosén
Märta och Erik Hagwall m fl

Märta Hagwall

Märta var född i Rejmyre, Skedevi socken i Östergötland. Hon var verksam som läroverksadjunkt och länge bosatt på Lidingö, där hon också dog.

Ett syskonmöte

Källa: Clas Hagwall

Jag var under ett decennium bosatt i byn Storsjö en stor del av året och tog en dag kontakt med en grannbonde för att köpa fiskekort. Hustrun på gården kände då igen mitt namn och kom ihåg att hon hyrt ut en stuga på sina ägor till någon som hette Hagwall.

När jag sedermera träffade Ingrid Berggren, John Hagwalls sondotter som bor i Västervik, satt vi och tittade i hennes mors fotografialbum. Där upptäckte jag bilden ovan med texten: "Välkomna in, säger Märta, middagen är färdig. Gunnar går bakom och plåtar".

På bilden syns Märta och Erik utanför stugan tillsammans med en av uthyrarna. Gunnar var alltså också med. Ett syskonmöte i en stuga i samma trakt där jag 20 år senare skulle ha ett hus - och i det kontrakt där Emil Hagwall var prost för ett halvsekel sedan!

Källa: Wilhelm Hagwall och Magnus Hagwall+

Tillbaka


Född:21 maj 1902
Död:2 okt 1991
 
Fader:
Emil Hagwall
 
Moder:
Ellen Rosén
Gunnar Hagwall

Gunnar Hagwall

Gunnar var född i Järeda i Kalmar län. Han gifte sig första gången med Ingrid Sjödin, född 24 januari 1907 i Jönköping. De fick två döttrar, båda med tillnamnet Gunnarsdotter, Anne-Charlotte och Barbro.

Gunnar var redaktör och arbetade i många år på Tidningarnas Telegrambyrå. Under en tid hade han sitt kontor i samma hus som jag, det första höghuset vid Hötorget i Stockholm.

Andra gången gifte sig Gunnar med Britta Norrman, född den 15 oktober 1916 i Jukkasjärvi, död 2 februari 1997 i Solna. De fick sonen Jan Peter Gunnarsson.

Gunnar var också mycket aktiv när det gällde att forska i släkten Hagwalls öden genom tiderna. Jag minns själv ett tillfälle när Gunnar tillsammans med min far och farfar och mig själv gjorde en bilresa till Gotland för att söka upp minnesrika platser i släktens historia.

Ovanstående fotografi hittade jag i Ingrid Bergrens mors fotografialbum med texten "En tankfull Gunnar sitter på Gotlandsfärjan i aug. 1971."

Källa: Clas Hagwall och Magnus Hagwall+

Tillbaka


Född:31 juli 1906
Död:16 juli 1987
 
Fader:
Emil Hagwall
 
Moder:
Ellen Rosén
 
Gift med:
Ingrid Sjödin
Britta Norrman
 
Barn:
Anne-Charlotte1933
Barbro1935
Jan Peter1951

Personindex

Emil Hagvall och hans efterkommande

Klicka på namnet för att komma till en persons egen hemsida!

NamnFöddDöd
Hagwall, Emil18711957
Hagwall, Erik19011987
Hagwall, Märta19021991
Hagwall, Gunnar19061987

Välj släktgren här:

Johan Petter Hagvall
Emilia Fredrika Wiman
John Hagvall
Pehr Hagwall
Emil Hagwall
Carl Hagwall
Arthur Hagwall