Hilma Hagwall

Hilma Hagwall

Hilma Emilia Johanna föddes i Klara församling i Stockholm. Efter föräldrarnas bortgång bodde Hilma tillsammans med sin syster Dika på några olika adresser i Västervik. På hösten 1889 flyttade hon till sin bror Pehr i Skål, Alster.

Hilma gifte sig den 25 juli 1903 med Albert Edström. De bodde först i Klara församling i Stockholm men flyttade 1906 till Väröbacka i Halland. Hilma och Albert fick inga barn.

En intressant inblick i den tidens tandvård får vi genom några rader i ett brev från Hilma till brodern Emil, då Hilma var 58 år gammal:

Ja, vad det lider så bli vi nu alltmer och mer till åren komna ehuru man precis inte känner det så och för min del är jag vid så god hälsa jag gärna kan önska och av några ålderdomskrämpor har jag, som bättre, ej någon känning, ännu åtminstone Har också blivit 10!? år föryngrad till utseendet, tack vare ett tandgarnityr, skall du veta. Ja, skämt åsido så gör det verkligen bra mycket att slippa vara tandlös o gå med infallen mun. (Brev den 12 maj 1923)

Sedan Albert dött 1924 bodde Hilma kvar i Väröbacka ytterligare fem år men flyttade 1929 i till Varbergs stad. Att döma av ett brev som hon skrev 1932 blev hennes lägenhet renoverad av värden. En glimt av den tidens hemmiljö får man av följande rader i brevet:

Vid min hemkomst hade mitt värdfolk berett mig flera överraskningar. Först o främst var allt fixt o klart med värmeledningen så när som på målning av densamma. Så hade jag fått W.C. med tvättställ o kallt och varmt vatten; vidare hade jag fått vattenledning o slask i köket och det tyckte jag var det bästa av allt, ty det var rätt besvärligt att springa ut på vinden och hämta samt tömma. (Brev den 10 juli 1932)

Källa: Magnus Hagwall+

TillbakaFödd:10 apr 1865
Död:6 maj 1950
 
Fader:
Johan Petter Hagvall
 
Moder:
Fredrika Wiman
 
Gift med:
Albert Edström
 
Albert Edström

Albert Edström

Albert Fredrik Edström föddes i Örebro. Han gifte sig den 25 juli 1903 med Hilma Hagwall. Alberts fader var fabrikör och själv blev han fotograf. Han dog i Väröbacka.

Källa: Magnus Hagwall+

Tillbaka


Född:18 aug 1864
Död:12 juni 1924
 
Fader:
Fredrik Edström
 
Moder:
Augusta Larsson
 
Gift med:
Hilma Hagwall