John Hagvall som ung man

John Hagvall

John förestod sin fars bryggeri som bryggmästare under hans sjukdom och en tid efter hans död. 1879 lämnade han emellertid Västervik. Snart mötte han Sofia Vilhelmina (Sofi) Åsberg. Han var cirka 20 år och hon 28. Enligt vad som berättas övergav hon sitt föräldrahem för att resa med John, vilket åstadkom en brytning mellan henne och föräldrarna.

Det unga paret slog sig småningom ned som äkta makar i Ryvnäs i Hallingeberg. Där föddes Carl Hagwall 1882. Därefter dyker familjen upp i Överums bruk, där Hélène föddes 1884.

Sofi Hagvall, född Åsberg

Efter några år slog de sig ned i Västervik, där de fick fyra barn. Karin kom till världen 1886 men dog redan året därpå i en magsjukdom. Artur föddes 1887. Han tillbringade större delen av sitt liv på Sankta Gertruds sinnessjukhus, där han också dog. Sannolikt led han av schizofreni. Nästa barn blev Ernst 1890. Sist föddes Henrik 1893, men han dog redan vid två års ålder i difteri och scharlakansfeber.

Omkring 1900 köpte John fastigheten Ekdalen 5, nuvarande Västra Ekdalsgatan 6. Här startade han ett läskedrycksbryggeri. John behöll stavningen av Hagvall med enkelt v, eftersom han som han sade bara var en halv Hagwallare - hans bröder gick ju över till w!

John Hagvall på äldre dagar

Läs vidare om vad roliga läskedrycksetiketter kan berätta.

Nästa avsnitt TillbakaFödd:17 sep 1860
Död:22 jun 1942
 
Fader:
Johan Petter Hagvall
 
Moder:
Dorothea Bäckström
 
Gift med:
Sofi Åsberg
 
Barn:
Carl1882
Hélène1884
Karin1886
Artur1887
Ernst1890
Henrik1893

Roliga etiketter berättar...

Jag fick kontakt med den man som var med om att riva det Hagwallska bryggeriet på Västra Ekdalsgatan 6 i centrala Västervik Han hade varit omtänksam nog att ta vara på en del material som han tyckte var synd att kasta bort. Bland annat fanns ett antal etiketter, som han var vänlig nog att skicka mig.

Den något suddiga texten på etiketten ovan lyder:

HAGVALLS LÄSKEDRYCKSFABRIK
Tel. 176 Västervik Tel.176

Texten längst ned på denna etikett lyder:

HAGVALLS LÄSKEDRYCKSFABRIK, Västervik Tel. 107 52

Det korta telefonnumret på den första etiketten betyder kanske att den är betydligt äldre än den andra!

Källa: Clas Hagwall och Magnus Hagwall.

Tillbaka


Född:17 sep 1860
Död:22 jun 1942
 
Fader:
Johan Petter Hagvall
 
Moder:
Dorothea Bäckström
 
Gift med:
Sofi Åsberg
 
Barn:
Carl1882
Hélène1884
Karin1886
Artur1887
Ernst1890
Henrik1893
Carl och Anette Hagvall

Carl Hagvall - bryggmästaren

Carl var född i Ryvnäs, Halingeberg i Kalmar län. Carl etablerade sig i Sunne som bryggmästare. Han gifte sig med Anette Eugenia Johansson, född 2 juli 1888 i Sunne. De fick inga egna barn men tog hand om dottern till Anettes syster, Ethel Harriet Marianne, född 5 april 1920 i Sunne.

Ethel växte alltså upp hos Carl och Anette men flyttade vid ca 15 års ålder till sin mor i Göteborg. Hon gifte sig med Stig Stolt och fick med honom två barn, sonen Morgan och en dotter, vars namn vi inte vet.

Några år efter att Anette gått bort 1937 flyttade Carl tillbaka till Västervik där han bodde hos John och hjälpte sin far med läskedrycksbryggeriet i Ekdalen. På väggen i finrummet hängde Carls diplom, som talade om att han var en överdängare i att brygga. I en ask hade han Kungliga Patriotiska sällskapets medalj. Sedan brodern Ernst tagit över bryggeriet efter John fortsatte Carl att hjälpa till med läskedryckerna ända till sent på ålderns höst. Carl kunde också brygga ett mycket uppskattat 14-procentigt öl för hemmabruk i köket.

Omkring 1900 köpte John fastigheten Ekdalen 5, nuvarande Västra Ekdalsgatan 6. Här startade han ett läskedrycksbryggeri. John behöll stavningen av Hagvall med enkelt v, eftersom han som han sade bara var en halv Hagwallare - hans bröder gick ju över till w!

Carl hade också fått en lyrisk ådra och skrev under åren många dikter som satts på pränt i tryckerier, bland annat Samuelssons tryckeri i Sunne som han hade goda kontakter med sedan sin tid där. Han var duktig på att skriva redan i skolan. Så här berättar Carl för Västervikstidningen enligt en artikel den 22 april 1966:

- Jag hade varit borta i 20 år och när jag kom hem gick jag upp för att hälsa på min gamla lärare. Tjänsteanden som mötte mig i dörren rapporterade till min förre lärare: "Herrn har storbesök, herr Hagvall är här".

- Tjasså, Kalle, den pojken, som jag aldrig behövde rätta en uppsats för.

Här är ett par exempel på Carls lyrik, hämtade från samlingen Etyder och stämningar 1964:

GUDS DOM

Gud Fader satt en gång i himlens sal
och genomgick sin stora huvudbok,
han satt och såg på livets alla tal
en del var rätt, en del var rent på tok.
Än var en summa uteglömd,
än var en rad adderad galet ner
än var en viktig siffra felbedömd -
av ålder texten bleknat mer och mer.

Då log han stilla och han tänkte så:
"när detta händer för min egen del,
hur skall det gå för jordens arma små,
som jag har skapat med så många fel."

BUMERANG

Jag har kastat mitt vapen
i ond avsikt,
att det skall träffa min ovän
och slå honom.

Nu står jag här i ängslig oro
att ha förfelat målet,
att vapnet ej nådde fram
utan kommer tillbaka
och slår mig själv för pannan ---

Så blev då mitt vapen,
- mitt hårda ord -
bara en bumerang
som till slut
endast skadar mig själv.

Kanske satt Carl och diktade när denna bild togs nere vid stranden:

John Hagvall på äldre dagar

Källa: Ingrid Berggren, Wilhelm Hagwall, Magnus Hagwall+ och Clas Hagwall.

TillbakaFödd:23 jan 1882
Död:21 feb 1976
 
Fader:
John Hagwall
 
Moder:
Sofi Åsberg
 
Gift med:
Anette Johansson
 
Fosterbarn:
Ethel1920
Hélène Hagvall

Hélène Hagvall

Helena föddes i Överums bruk. När hon var 15 år, kom hon till sin farbror Carl i Värmland för att hjälpa till med barnen. Hon stannade där tills hon gifte sig med Karl Ivar Olson.

Han var folkskollärare och kantor i Västra Ämtervik, född den 25 februari 1883 i Nedre Ullerud, död den 9 april 1973 i V Ämtervik.

Här en utomordentligt välbevarad bild av Karl Ivar Olson.

Ivar Olson

Källa: Ingrid Berggren, Wilhelm Hagwall, Magnus Hagwall+ och Clas Hagwall.

TillbakaFödd:16 juli 1884
Död:28 maj 1973
 
Fader:
John Hagwall
 
Moder:
Sofi Åsberg
 
Gift med:
Karl Ivar Olson
 
Barn:
Gunnar1909
Märta1912
Ingegärd1918
Henry1922
Georg1923
Älvsbacka kyrka

Märta Olson

Märta föddes i Älvsbacka, vars kyrka ses på bilden. Hon gifte sig den 9 mars 1946 med Henning Johansson, som var pappershandlare i Torsby.

Henning dog den 28 augusti 1971. Märta levde ända till den 8 oktober 2004. Hon dog i Västersand, Karlstad.

Källa: Magnus Hagwall+.

TillbakaFödd:26 juni 1912
Död:8 okt 2004
 
Fader:
Karl Ivar Olson
 
Moder:
Hélène Hagvall
 
Gift med:
Henning Johansson
Västra Ämterviks kyrka

Georg Olson

Georg föddes i Västra Ämtervik, vars kyrka ses på bilden. Han gifte sig den 10 november 1951 med Margit Sandström, född den 26 maj 1928 i Högbo Sandviken. Hennes föräldrar var byggmästaren Albert Sandström och Signe Karlsson.

Georg dog den 24 maj 2004 i Västra Ämtervik.

Källa: Magnus Hagwall+.Född:30 nov 1923
Död:24 maj 2004
 
Fader:
Karl Ivar Olson
 
Moder:
Hélène Hagvall
 
Gift med:
Margit Sandström
 
Barn:
Karin1954
Ingrid1954
Mats1956
Björn1956
Ernst Hagvall som ung

Ernst Hagvall

Som ung arbetade Ernst, liksom brodern Carl, på ett svagdricksbryggeri i Västervik. Han visade tidigt framåtanda, bland annat genom att bli en av de första i Västerviks att köpa sig en bil. Det skedde 1924 och bilen inköptes i Stockholm, där Ernsts farbror Carl hade en bilfirma. Magnus har hittat denna utmärkta bild av Ernst som charmerande ung man.

Ernst tog sedan över faderns läskedrycksbryggeri på Ekdalsgatan och drev det vidare ända till 1960-talet med sin broder Carl som medhjälpare. Redan under sin fars levnad bodde Ernst i ett hus på tomten i Ekdalen. Så här idylliskt såg det ut där John och Sofia bodde:

Ekdalen

Och detta är en interiör från bryggerilokalen med Ernst i ivrig verksamhet:

Ernst arbetar

Ernst gifte sig med Teckla Rundberg, som vid 19 års ålder 1917 flyttade in hos Ernst. De fick en dotter, Ingrid den 5 mars 1919. Ingrid gifte sig sedermera med Bokbindaren Josef Elis Berggren och de fick två söner, Hans 1944 och Åke 1950.

Så här såg Ernst ut sedan han grundligt firats på sin 70-årsdag:

Ernst 70 år

Ännu på sin ålders höst var Ernst livligt verksam. Här ses han i tankar:

Ernst tänker

Och här är en bild som publicerades i en artikel i Västervikstidningen om de båda bryggarbröderna Carl och Ernst. Den visar hur Ernst tar hand om den sista backen innan bryggeriet definitivt stängdes:

Ernst brygger

Källa: Ingrid Berggren, Magnus Hagwall+ och Clas HagwallFödd:15 jan 1890
Död:10 jan 1969
 
Fader:
John Hagwall
 
Moder:
Sofi Åsberg
 
Gift med:
Teckla Rundberg
 
Barn:
Ingrid1919
Follingbo kyrka

Juliana Dorothea Bäckström

Juliana Dorothea Bäckström föddes den 15 februari 1835 på gården Kulbacken i Öja socken på Gotland. Hennes föräldrar var arbetskarlen och smeden Magnus Bäckström och dennes hustru Engel Maria (Maja) Hindriksdotter. Juliana Dorothea växte upp som tredje barn i en skara av sju syskon.

När Juliana Dorothea var 18 år gammal 1853 fick hon plats som piga på prästgården i Follingbo, vars kyrka ses på bilden ovan. Där stannade hon fram till 1857. Det är mycket troligt att Johan Petter Hagvall och Juliana Dorothea Bäckström träffades för första gången under denna tid. Johan Petter Hagvall började arbeta på Bayerska bryggeriet 1955. Efter två år flyttade han vidare till bryggaren Bohlin på Högbergsgatan 43 på Söder i Stockholm, där han stannade till 1860.

När Juliana Dorothea flyttat från Follingbo 1857 arbetade hon en tid som piga på Botvide i Öja. År 1859 flyttade hon till Stockholm, och hon anställdes som piga hos f d bankkamreren Carl Anders Hult och dennes hustru Charlotta, på Högbergsgatan 43, där alltså Johan Petter Hagvall redan bodde!

Den 17 september 1860 föddes så en pojke i Maria Magdalena församling. Han var ”född av okända föräldrar”, modern uppgavs vara 25 år gammal. Pojken döptes den 20 september till Carl Johan Magnus, och vittnen vid dopet var smeden Magnus Bäckström, jungfru Maria Ernqvist, snickargesällen L M Bäckström och hustrun Sofia Pettersson. Bland dopvittnena fanns alltså Juliana Dorotheas far och bror.

Juliana Dorothea Bäckström flyttade strax efter Carl Johan Magnus’ födelse tillbaka till föräldrahemmet, troligen tog Magnus Beckström omgående med sig sin dotter och dotterns lille pojke hem.

År 1862 flyttade Juliana Dorothea återigen till Stockholm. Hon tog ej med sig Carl Johan Magnus, som stannade hos morföräldrarna (i husförhörslängden i Öja står han hädanefter som Carl Johan Magnus Hagvall!) ända fram till 1869, då han flyttade till fadern Johan Petter Hagvall, som då bodde i Sundsvall med sin nya familj. (Carl Johan Magnus kallas senare i livet John.)

Juliana Dorothea Bäckström bodde under några år på Söder, men 1866 flyttade hon till Jungfrugatan 2 på Östermalm och 1868 till Stora Kungsholmsgatan 7 på Kungsholmen. Där bodde hon som inneboende hos Johan Petter Sjöberg (född 1817) och dennes hustru. I hushållet fanns bl a också sonen, sjömannen Gustaf Alfred Sjöberg. Juliana Dorothea och Gustaf förlovade sig sedan, och 1869 bodde sjömannen Gustaf Alfred Sjöberg och fästekvinnan Juliana Dorothea Bäckström på Blecktornsgränd 1 på Söder.

Gustaf Alfred Sjöberg föddes den 6 juni 1846 i Toresund i Sörmland. Hans föräldrar var kusken Johan Petter Sjöberg, född 1817, och dennes hustru Brita Cajsa, född Skeppstedt 1815. Gustaf blev tidigt sjöman och maskinist.

Den 1 maj 1870 vigdes Gustaf Alfred Sjöberg och Juliana Dorothea Bäckström i Maria Magdalena kyrka. Strax därefter flyttade de till Hornsgatan 34 och bodde där tillsammans med Gustafs far, som då blivit änkling, och Gustafs bror.

Det första året efter giftet arbetade Gustaf Sjöberg på Brink Hafströms tobaksfabrik på Söder, men sedan arbetade han som maskinist på olika ångfartyg.

Familjen bodde på flera adresser på Söder och Gustaf Sjöberg och Juliana Dorothea fick fyra barn. Gustav Robert, som föddes den 18 augusti 1870, blev med tiden en framgångsrik operasångare. Clara Alfrida föddes den 12 augusti 1872 och tvillingflickorna Gustava och Maria föddes den 29 januari 1875.

När Gustaf Sjöberg och Juliana Dorothea blev gamla bodde de på Folkungagatan 103 och där dog de, Juliana Dorothea den 22 november 1916 och Gustaf den 19 januari 1922.

Författare: Magnus Hagwall. Källor: Kyrkböcker och mantalsuppgifter. Efterlyses: Fotografier och personliga minnen av Juliana Dorothea och hennes släkt.

TillbakaFödd:15 februari 1835
Död:22 november 1916
 
Fader:
Magnus Bäckström
 
Moder:
Maja Hindriksdotter
 
Gift med:
Gustaf Alfred Sjöberg
 
Barn:
John1860
Gustav Robert1870
Clara Alfrida1872
Gustava1875
Maria1875

Personindex

John Hagvall och hans efterkommande

Klicka på namnet för att komma till en persons egen hemsida!

NamnFöddDöd
Bäckström, Dorothea18351916
Hagvall, Carl18821976
Hagvall, Ernst18901969
Hagvall, Hélène18841973
Hagvall, John18601942
Olson, Georg19232004
Olson, Märta19122004

Välj släktgren här:

Johan Petter Hagvall
Emilia Fredrika Wiman
John Hagvall
Pehr Hagwall
Emil Hagwall
Carl Hagwall
Arthur Hagwall